Vplyv zdražovania stavebných materiálov na rast cien nehnuteľností - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Realitný trh sa vyhol jednej z najväčších kríz za posledné roky. Tá mala byť dôsledkom dopadov epidemiologických reštriktívnych opatrení, ktoré však trh s nehnuteľnosťami príliš nezasiahli. Ceny nehnuteľností tak naďalej pokračovali v svižnom raste, ktorý sa zrejme z viacerých dôvodov v najbližších mesiacoch nezastaví.

Kým v posledných mesiacoch sa pod nárast cien nehnuteľností podpisovala najmä situácia na realitnom a hypotekárnom trhu, v najbližšom období môžu vstúpiť do hry „vonkajšie“ vplyvy. Jedným z nich má byť zdražovanie stavebných materiálov a stavebných prác. Ich ceny už zaznamenali výrazný rast, ktorému pravdepodobne nie je koniec. Podľa viacerých analytikov sa to skôr či neskôr podpíše aj na priebežnom vývoji cien nehnuteľností.

Ceny stavebných materiálov rástli dvojciferným tempom

Reťazovú reakciu zdražovania v stavebníctve spustili práve stavebné materiály. Úvodná vlna výraznejšieho rastu ich cien prišla v prvej polovici tohto roka. Pred letom sa ceny vybraných materiálov zvýšili o niekoľko desiatok percent. Patrili k nim aj najvyužívanejšie materiály ako drevo, hliník, plast či oceľ. V priebehu leta sa tempo zdražovania trochu spomalilo, no podľa čísel Štatistického úradu SR naďalej dosahovalo dvojciferný medziročný rast.

Medziročný rast cien stavebných materiálov v lete 2021:

Júl

+ 12,5 %

August

+ 16 %

* Zdroj: ŠÚ SR

Drahšie stavebné materiály zvýšili ceny stavebných prác

Výrazný rast cien stavebných materiálov automaticky vyústil do zdražovania stavebných prác. Stavebné firmy si vzhľadom na vyššie náklady na kúpu materiálov začali účtovať o niečo viac už na jar. Súčasne s pretrvávajúcim zdražovaním stavebných materiálov bol rast cien v tomto sektore zaznamenaný aj v priebehu leta. Tempo zdražovania stavebných prác zrealizovaných v priebehu leta však bolo na rozdiel od tempa rastu cien stavebných materiálov pomalšie.

Medziročný nárast cien stavebných prác počas leta 2021:

Júl

+ 5,5 %

August

+ 6,3 %

* Zdroj: ŠÚ SR

Rast cien v stavebníctve zrýchlil rast cien nehnuteľností

Niektorí realitní experti sú presvedčení, že zdražovanie stavebných prác sa už na vývoji cien nehnuteľností podpísalo. Túto teóriu spájajú s rýchlym rastom cien nehnuteľností, ktorý v 2. štvrťroku 2021, kedy rast cien v stavebníctve vrcholil, dosiahol niekoľkoročné maximum. Podľa čísel Národnej banky Slovenska boli ceny nehnuteľností od apríla do júna tohto roka medziročne vyššie o 18,6 %. Teórii o súvise medzi rastom cien nehnuteľností a rastom cien v stavebníctve nahráva aj štvrťročné porovnanie. V 2. štvrťroku sa totiž ceny nehnuteľností zvýšili o 6,3 %.

Zvyšovanie cien v stavebníctve sa ešte len môže prejaviť

Nie všetci realitní experti spájajú zvyšovanie cien nehnuteľností v 2. štvrťroku 2021, ktoré bolo najrýchlejšie od roku 2008, so zdražovaním v stavebníctve. Niektorí z nich tvrdia, že vplyv zdražovania stavebných prác sa na cenách nehnuteľností odzrkadlí až budúci rok, kedy prebehne kolaudácia viacerých projektov realizovaných v čase tohto zdražovania. Odhadom, aké by mohlo byť tempo nárastu cien nehnuteľností, sa však analytici zatiaľ vyhýbajú.

Ak dôjde k ďalšiemu zvyšovaniu cien, o ktorom sa hovorí v drvivej väčšine prognóz, môže sa tak udiať aj bez vplyvu drahších materiálov a stavebných prác. Faktorov, ktoré dokážu tlačiť ceny nehnuteľností nahor, je viacero. Jedným z nich je prípadné ďalšie zlacňovanie hypoték, ktoré podporí kúpu nehnuteľností. Nárast predaja následne prispeje k ďalšiemu zvyšovaniu cien. V prospech zdražovania hovorí aj nedostatok nových bytov a stavebných pozemkov, ktorý trápi najmä lukratívne lokality.  

 

Zdroj: Štatistický úrad SR, Národná banka Slovenska

Zdroj foto: azbigmedia.com, nazeraltd.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.