Trend nárastu záujmu o rekreačné nehnuteľnosti na Slovensku končí - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Rekordne rastúci dopyt, dvojciferný rast cien, zvýšený záujem o menej známe a menej lukratívne lokality. To všetko je výsledkom priebežného diania na trhu s rekreačnými nehnuteľnosťami v posledných mesiacoch. Aktuálna situácia však nasvedčuje tomu, že jedno z najlepších období v histórii sa pre chaty, chalupy a apartmány blíži ku koncu.

Z rastúceho dopytu po rekreačných nehnuteľnostiach a s tým spojeného nárastu ich cien sa stal niekoľkomesačný trend. Ten vyústil do nepretržitého zdražovania, ktoré trvalo takmer celý rok. Rekreačné nehnuteľnosti v niektorých lokalitách tak zaznamenali niekoľkoročné maximá, či už z hľadiska ceny alebo rýchlosti predaja. Tomuto trendu však bude už čoskoro koniec, aspoň tak to predpovedajú viacerí analytici.

Predaj rekreačných nehnuteľností stúpa dlhodobo

Nárast dopytu po rekreačných nehnuteľnostiach a rýchlejší nárast ich cien nie je záležitosťou niekoľkých posledných mesiacov. Trh s chatami, chalupami a apartmánmi sprevádzal takýto vývoj aj predtým. Darilo sa hlavne novším chatám v horských oblastiach a apartmánom zriadeným v novostavbách, ktoré sú situované v obľúbených rekreačných strediskách. Rast ale nebol taký výrazný a nepretržitý. Jeho tempo sa vo väčšine prípadov držalo na stabilnej priemernej úrovni.

Pandémia tempo rastu predaja ešte viac urýchlila

K zrýchleniu nárastu začalo dochádzať až v priebehu minuloročného leta. Hlavným dôvodom bol stúpajúci dopyt, ktorý automaticky zvyšoval aj ceny týchto nehnuteľností. Ceny dokonca rástli aj v lokalitách, o ktoré bol predtým slabý záujem. Slováci totiž kvôli epidemiologickým opatreniam dovolenkovali skôr doma, pričom mnohí z nich preferovali vlastnú nehnuteľnosť. Mnohí si z nej urobili víkendové sídlo slúžiace na opakované návštevy, iní zas využili nárast cien a nákup rekreačnej nehnuteľnosti poňali ako investíciu s potenciálom zhodnotenia za vyššiu cenu.

Minuloročný rast cien dosahoval od 15 do 20 %

Pretrvávajúci rast sa okamžite odzrkadlil aj v priebežných štatistikách. V tých minuloročných sa objavil až dvojciferný rast, ktorý predtým nebol bežný. Vo väčšine regiónov sa ceny týchto nehnuteľností zvýšili priemerne o 15 až 20 %. Pri jednotlivých nehnuteľnostiach sme sa však stretli aj so zdražovaním o viac ako polovicu pôvodnej ceny. S tým nastúpil aj nový fenomén, ktorého výsledkom bolo precenenie. Hodnota niektorých nehnuteľností totiž v porovnaní s ich aktuálnou trhovou hodnotou dosahovala aj o 70-80 % viac.

Uvoľňovanie opatrení vedie k spomaleniu rastu

Ako každá realitná bublina, aj tá okolo rekreačných nehnuteľností musí raz spľasnúť. V tomto prípade má k tomu prísť po odznení epidémie. Prvé signály konca niekoľkomesačného boomu prišli už s postupným uvoľňovaním opatrení. Analytici začali zaznamenávať spomalenie rastu cien, ktorý sa v mnohých lokalitách stihol dostať pod dvojcifernú úroveň. Na realitnej mape sa nájdu aj oblasti, kde rast spomalil na úroveň 1 až 2 %. Toto spomalenie však bolo dlhodobo očakávané. Realitní experti naň v súvislosti s uvoľňovaním opatrení upozorňovali ešte minulý rok.

Uvoľňovanie opatrení sa nemusí skončiť iba spomalením rastu. Podľa niektorých analytikov to môže viesť až k poklesu cien týchto nehnuteľností. Ten síce nemá byť prudký, no vybrané nehnuteľnosti môžu stratiť zo svojej momentálnej hodnoty pár percent a vrátiť sa na úroveň z obdobia pred vypuknutím pandémie. Týkať sa to nebude všetkých nehnuteľností. Tie, ktoré sú situované v lukratívnych rekreačných lokalitách, si s najväčšou pravdepodobnosťou svoju hodnotu udržia, prípadne opäť trochu zdražia.

 

Zdroj foto: tripadvisor.com, kunaj.eu

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.