Prečo je kúpa nehnuteľnosti skvelou investíciou? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Bývanie alebo práca nemusí byť jediným účelom, ktorý kúpená nehnuteľnosť plní. Pre mnohých kupujúcich sa stáva aj skvelou investíciou, ktorá prináša nemalé zhodnotenie. Nie náhodou sa o takýto druh investovania zaujíma stále viacej ľudí, ktorí v ňom vidia radu výhod a vysoký predpoklad, že ich investície im prinesú slušné výnosy.

Investovanie do nehnuteľností nie je výsadou len pre najbohatších investorov. Kúpou bytu či domu môžu do sveta realitných investícií vstúpiť aj tí, ktorí sa v oblasti obchodu a financií nepohybujú aktívne. Práve nehnuteľnosti im ponúkajú možnosť zhodnotiť svoj majetok bez toho, aby museli pôsobiť na burze alebo sa stať investorom na plný úväzok. Dôvodov je hneď niekoľko.

Jedna z najbezpečnejších investícií

Pre mnohých je najväčšou prednosťou investovania do nehnuteľností práve bezpečnosť. Pri kúpe bytu alebo domu nie je potrebné podstupovať riziká, aké plynú z investovania na burze. Hodnota nehnuteľností nepodlieha prudkým cenovým výkyvom, práve naopak. Z hľadiska stability sú jednou z najbezpečnejších investícií. Zároveň sa výrazne podieľajú na zveľadení osobného majetku, v ktorom tvoria jedno z najhodnotnejších aktív.

Šanca investovať skoro pre každého

Na investovanie do nehnuteľností nie je potrebný obrovský kapitál. Začať sa dá aj s malým bytom, domom alebo chatou, ktoré sa v závislosti od ich stavu a lokality dajú zaobstarať za pár desiatok tisíc eur. V posledných rokoch sa trend kúpy nehnuteľnosti za účelom investície rozšíril aj vďaka lacným hypotekárnym úverom, ktoré umožnili investovať takmer každému, kto mal stabilný a dostatočný príjem na splácanie.

Neutíchajúci dopyt po realitách

Nehnuteľnosti sa môžu pochváliť veľmi vysokou likviditou. Ak si kupujúci zaobstará kvalitnú nehnuteľnosť v lukratívnej lokalite a bude sa starať o jej funkčný stav, nemal by mať problém s jej zhodnotením a následným predajom. Platí to hlavne pri rezidenčných nehnuteľnostiach na bývanie, ktoré sa dlhodobo tešia stúpajúcemu dopytu, či už ide o novostavby alebo staršie byty a domy.

Dlhodobo pretrvávajúci nárast cien

S vysokým dopytom rastú aj ceny, čo je ďalším dôvodom, prečo sa oplatí investovať do kúpy nehnuteľnosti. Ceny rastú takmer nepretržite už niekoľko rokov. V niektorých lokalitách sa za posledných 10 až 12 rokov dokonca zdvojnásobili. Predpovede síce hovoria o spomalení tohto rastu, no je iba otázkou času, kedy príde ďalšia vlna rýchleho zdražovania, ktorá byty a domy (nielen) v najlukratívnejších lokalitách ešte viac zhodnotí.

Možnosť prenajímania nehnuteľnosti

Kupujúci neinvestujú len do nehnuteľností, v ktorých bývajú alebo pracujú. Už dlhé roky je trendom kúpiť byt alebo dom a dať ho do prenájmu. Majiteľ tak nebude čakať iba na výnosy z predaja po niekoľkoročnom zhodnotení, ale zaistí si pravidelný pasívny príjem z prenájmu. Mesačné úhrady nájomného dokonca mnohým prenajímateľom splatili hypotéku, ktorou kúpu danej nehnuteľnosti financovali.

Oslobodenie od zdanenia zisku z predaja

Zvýšiť čistý zisk z predaja nehnuteľnosti sa dá aj vďaka istým daňovým výhodám spojeným s týmto krokom. Tie sa týkajú majiteľov, ktorí nehnuteľnosť predajú po uplynutí 5 rokov od jej nadobudnutia. V takom prípade nie sú povinní zisk z predaja vôbec zdaňovať bez ohľadu na to, aká vysoká je predajná cena.

Výhody investovania do nehnuteľností vyzerajú lákavo a proces ich zhodnotenia ľahko. Nie každá nehnuteľnosť však prinesie kupujúcemu očakávané výnosy. K tomu je potrebné nájsť správnu nehnuteľnosť s čo najvyšším potenciálom zhodnotenia v budúcnosti. Tá sa dá nájsť v spolupráci s realitnou kanceláriou, ktorá využije svoje skúsenosti a kupujúcemu pomôže s výberom najlepšej dostupnej nehnuteľnosti.

 

Zdroj foto: dtinteriordesign.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.