Koniec "WEALTH TAX" a nižšie dane z príjmu v španielskej Andalúzii ! - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Od budúceho roka daň z majetku v Andalúzii prestane existovať po rozhodnutí regionálnej vlády, ktorá obyvateľom a nerezidentom ponúka 100 % oslobodenie od tejto dane. Opatrenie vstúpi do platnosti ešte v roku 2023 a oslobodí približne 16 700 daňovníkov od ich povinností.

Druhý región v Španielsku, ktorý zruší daň

Najnovším oslobodením sa Andalúzia stáva druhým regiónom v Španielsku, ktorý zruší daň z majetku. Nasleduje tak Madrid, ktorý je jedinou ďalšou časťou krajiny, kde sa daň z majetku neplatí.

Regionálna vláda oznámila, že cieľom zrušenia dane z majetku v Andalúzii je prilákať do regiónu nových obyvateľov. Vypočítala, že vďaka tomuto opatreniu pribudne v Andalúzii 7 000 bohatých obyvateľov a zvýši sa hospodárska príťažlivosť regiónu.

Predchádzajúca daň z majetku v Andalúzii

V ostatných častiach Španielska okrem Madridu, Andalúzie a Baskicka (s odlišnými daňovými pravidlami) sa daň z majetku vyberá z celosvetového majetku. V Andalúzii sa predtým daň z bohatstva pohybovala na úrovni 0,2-2,5 % a vzťahovala sa na váš majetok.

Existovali však veľkorysé výnimky. Napríklad daň z majetku sa vzťahovala len na vaše hlavné bydlisko po prvých 300 000 EUR daňovej hodnoty. A každá fyzická osoba mala osobný príspevok vo výške 700 000 EUR.

Tieto oslobodenia v praxi znamenali, že väčšina ľudí nemala povinnosť platiť daň z majetku, a preto ju v Andalúzii v roku 2020 platilo približne len 16 700 ľudí.

Žiadna daň z majetku pre rezidentov ani nerezidentov

Nové opatrenie znamená, že od budúceho roka budú rezidenti a nerezidenti v Andalúzii oslobodení od dane z majetku. To je dobrá správa napríklad pre nerezidentov vlastniacich nehnuteľnosti na pobreží Costa del Sol a zvyšuje to príťažlivosť tejto oblasti pre jednotlivcov s vysokým majetkom.

Nižšia daň z príjmu v Andalúzii

Balík, ktorým sa oznamuje zrušenie dane z majetku v Andalúzii, zahŕňa aj zníženie daní pre obyvateľov. Regionálna vláda znížila percento dane z príjmu vyberanej na regionálnej úrovni.

Výsledkom je, že obyvatelia, ktorých ročný príjem spadá do rozpätia od 12 450 do 35 200 eur, budú môcť využiť 4,3-percentnú zľavu z dane pre Andalúziu. Podobne ako daň z majetku, aj toto opatrenie nadobúda účinnosť v daňovom roku 2023.

Viac informácií o dani z majetku a dani z príjmu

Ak máte záujem o ďalšie informácie o daniach v Andalúzii pre rezidentov a nerezidentov, kontaktujte náš tím.

Spolupracujeme so sieťou odborníkov, ktorí vám radi pomôžu vypočítať daňové výhody kúpy nehnuteľnosti na pobreží Costa del Sol ako rekreačného alebo trvalého bývania.

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.