Kedy je potrebný znalecký posudok a kde si ho nechať vypracovať? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Pri realitných transakciách sa vybavuje niekoľko úradných dokumentov. Kým niektoré z nich sú povinné, pri iných sa ich predloženie vyžaduje len niekedy. Takýmto prípadom je aj znalecký posudok nehnuteľnosti.

So znaleckým posudkom nehnuteľnosti sa môžeme stretnúť pri viacerých právnych alebo administratívnych úkonoch. Vo väčšine prípadov je vybavovaný ako povinný dokument, od ktorého závisí konečné určenie ceny danej nehnuteľnosti potrebné pri jednotlivých úradných procesoch. V niektorých prípadoch však plní úlohu ako doplnkový dokument, vďaka ktorému bude cena nehnuteľnosti zhodnotená tak, aby zodpovedala reálnej trhovej cene.

Akú úlohu plní znalecký posudok nehnuteľnosti?

- ide o oficiálny úradný dokument, ktorý slúži na posúdenie reálnej hodnoty nehnuteľnosti

- vypracováva sa za účelom posúdenia hodnoty bytov, domov, kancelárií alebo pozemkov

- v rámci jeho vypracovania prebieha výpočet reálnej trhovej ceny vybranej nehnuteľnosti

- trhová cena nehnuteľnosti sa počíta zo všeobecnej a z technickej hodnoty nehnuteľnosti

- všeobecná hodnota sleduje lokalitu, technická hodnota sa zaoberá stavom nehnuteľnosti

- výsledky z vypracovaného znaleckého posudku majú smerodajný informatívny charakter

V ktorých prípadoch je znalecký posudok nutný?

Povinnosť predložiť znalecký posudok nehnuteľnosti, ktorý je potrebný pre určenie hodnoty daného bytu, domu či pozemku, závisí od konkrétneho právneho či administratívneho úkonu. Dokument bol pôvodne vyžadovaný pri viacerých úkonoch, no kvôli zmenám v legislatíve sa už pri niektorých z nich nevyžaduje.

Pri sporoch v dedičskom konaní – Ak sa nehnuteľnosť, ktorá je predmetom dedičstva, dedí medzi viacerých dedičov, prípadne ju chcú dediči predať a rozdeliť si zisk, súd musí stanoviť cenu na základe odborného znaleckého posudku. Znalca, ktorý určí cenu nehnuteľnosti, určí príslušný súd.

Pri súdnom vysporiadaní BSM – Znalecký posudok sa musí predložiť aj pri prebiehajúcom vysporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Aj v tomto prípade ho vyžaduje súd, ktorý sám určí znalca povereného vypracovaním tohto dokumentu. Na základe vyrátanej ceny nehnuteľnosti rozhodne o delení majetku, resp. o delení zisku z predaja nehnuteľnosti. 

Pri poskytovaní hypotekárnych úverov – Získanie hypoúveru je podmienené adekvátnou zábezpekou. Tou musí byť nehnuteľnosť, ktorej hodnota kryje prípadné straty z nesplácania hypotéky. Či je hodnota založenej nehnuteľnosti dostatočná, to si banky overujú práve formou znaleckého posudku, ktorý nesmie byť starší ako 3 mesiace.

Ktoré úkony sa zaobídu bez znaleckého posudku?

- úkony spojené s daňovými povinnosťami majiteľa nehnuteľnosti

- pri doručovaní zmlúv do katastra kvôli zmene vlastníckeho práva

- pri uzatvorení darovacej zmluvy o darovaní danej nehnuteľnosti

Znalecký posudok poslúži pri kúpe, resp. pri predaji

Napriek tomu, že bežný predaj nehnuteľnosti nevyžaduje znalecký posudok, pre obe zmluvné strany bude užitočnou pomôckou. Ako dokument s informatívnou funkciou sa dá využiť pri tvorbe ceny zo strany predajcu. Ten na základe výsledkov znaleckého posudku stanoví cenu primeranú trhovej hodnote nehnuteľnosti, čím sa vyhne jej preceneniu alebo podceneniu. Ako pomôcka poslúži aj kupujúcemu, ktorý si ho môže dať vypracovať, aby pri kúpe neprerobil.

Kde si môžete dať vypracovať znalecký posudok?

Aby boli výsledky znaleckého posudku považované za reálne a hodnotné, je potrebné si ho nechať vypracovať u renomovaného znalca. Podľa aktuálne platnej legislatívy môžu takéto dokumenty spracovávať iba znalci, ktorí sú zapísaní v oficiálnych zoznamoch Ministerstva spravodlivosti SR. Tí si od vás vyžiadajú niekoľko dokumentov potrebných pre zhotovenie celého posudku. Ich zoznam závisí od typu nehnuteľnosti, ktorá je hodnotená.

Čo je potrebné k vybaveniu znaleckého posudku?

- aktuálna kópia listu vlastníctva

- aktuálna kópia z katastrálnej mapy

- potvrdenie o veku nehnuteľnosti

- technická dokumentácia, pôdorys

- doklad o titule nadobudnutia nehnuteľnosti

V závislosti od typu posudzovanej nehnuteľnosti sa pohybuje aj cena za vypracovanie tohto dokumentu. Pri bytoch zaň zaplatíte od 100 €, u niektorých znalcov od 200 €. Pri rodinných domoch sa jeho cena môže vyšplhať na 300 až 350 €.

 

Zdroj foto: attorneyatlawmagazine.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.