Čo potrebujete vedieť pred kúpou nehnuteľnosti v zahraničí? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Komfortné apartmány v Chorvátsku, rekreačné vily na slnečných španielskych plážach alebo domčeky v pohraničných obciach. Slováci už dávnejšie naskočili na trend nákupu nehnuteľností v zahraničí, ktorý pretrváva aj v súčasnosti. S tým sa však spája riziko, že bez potrebných znalostí im hrozí nevydarená kúpa.

Najväčšie riziká pri kúpe nehnuteľnosti v zahraničí sa nespájajú s výberom zlej lokality alebo nevhodnej nehnuteľnosti. Problémom sa stáva skôr neznalosť miestnej legislatívy či postupu, ako kúpu zvládnuť. Zákony a pravidlá na realitných trhoch sa totiž v jednotlivých štátoch vo viacerých bodoch líšia, takže pred uzatváraním realitného obchodu by ste si mali zistiť všetko potrebné o podmienkach predaja v danej krajine.  

Možnosť získať hypotéku

Nielen banky pôsobiace u nás sú pri schvaľovaní úverov cudzincom opatrné, mnohé z nich dokonca takúto možnosť odmietajú. Podobne sa správajú aj bankové domy v zahraničí, ktoré vám schvália hypotéku na tamojšiu nehnuteľnosť skôr výnimočne. Druhou možnosťou bude požiadať o hypotéku na nehnuteľnosť v zahraničí niektorú z tunajších bánk, no aj v takomto prípade sa pripravte na možné zamietnutie žiadosti. Banky však pristupujú ku každej žiadosti individuálne, takže v prípade dobrej bonity a zabezpečenia úveru tuzemskou nehnuteľnosťou to stojí za pokus.  

Legislatíva v danej krajine

Pravidlá kúpy nehnuteľnosti vyplývajúce z právneho poriadku, ktoré je pri realitnom obchode potrebné dodržiavať, si určuje každá krajina sama. Niekde sú rozdiely v porovnaní s tunajšou legislatívou väčšie, inde menšie. Napriek tomu je potrebná čo najširšia znalosť zákonov danej krajiny, vďaka ktorým splníte všetky požadované právne a administratívne kroky. Prehľad v zákonoch vám takisto pomôže vyznať sa v zmluvách a tým sa chrániť pred problémami pri preberaní nehnuteľnosti alebo pri jej následnom užívaní.

Výška správnych poplatkov

Úhrada kúpnej čiastky nie je jediný náklad, ktorý pri kúpe nehnuteľnosti v zahraničí odľahčí vašu peňaženku o niekoľko desiatok až stoviek eur. Ďalšou položkou budú vybrané správne poplatky. Tie sa podobne ako samotné zákony líšia v závislosti od konkrétneho štátu, pričom aj v tomto prípade platí, že niekde viac, inde menej. V niektorých krajinách sa pri kúpe musíte pripraviť aj na poplatky, ktoré sa u nás neuhrádzajú. V iných štátoch je ich zas o niečo menej, čo ale nemusí automaticky znamenať, že dokopy vás vyjdú menej ako pri kúpe nehnuteľnosti u nás.

Informácie o danej lokalite

Právny poriadok, výška správnych poplatkov a iné administratívne náležitosti nie sú jedinými informáciami, ktoré vám pomôžu s transparentnou kúpou. Čo najviac poznatkov by ste mali získať aj o lokalite, kde ste si nehnuteľnosť vyhliadli. Na internete nájdete všetky informácie o aktuálnom stave lokality vrátane občianskej vybavenosti či dopravnej situácie. Núdza nie je ani o štatistiky hodnotiace vývoj cien nehnuteľností, ktoré sa vám zídu, ak kupujete objekt za účelom jeho zhodnotenia. Pri výbere nehnuteľnosti v lukratívnej lokalite nezabudnite rátať s jej ďalšou zástavbou, ktorá v budúcnosti výrazne ovplyvní ceny miestnych realít.

Výber správnej zahraničnej nehnuteľnosti a jej následná kúpa býva pomerne náročnejšia ako v prípade kúpy tuzemského bytu alebo domu. S ich kúpou vám pomôže realitná kancelária, ktorá preberie zodpovednosť za celý priebeh realitného obchodu so všetkým, čo k tomu patrí. V prípade záujmu vám pomôže s výberom vhodnej nehnuteľnosti v ktorejkoľvek lokalite aj jej následným predajom vrátane dohľadu nad podpisom zmlúv aj prevedením kúpnej ceny.  

 

Zdroj foto: www.clearbluetenerife.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.