Aktuálna situácia na trhu s nehnuteľnosťami v Španielsku - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Španielsky realitný trh patrí medzi tie najrušnejšie v Európe. Výrazne k tomu prispieva rastúci dopyt zo strany zahraničných záujemcov, medzi ktorými nechýbajú ani Slováci. Tí prichádzajú investovaniu do tamojších nehnuteľností na chuť v čoraz väčšej miere.

 

Trend rastúceho dopytu po kúpe nehnuteľností v Španielsku pretrváva napriek koronakríze. Španielsky realitný trh sa aj vďaka svojej povestnej stabilite dokázal vyhnúť stagnácii a ďalej zaznamenáva čísla podobné tým z predchádzajúcich období. Aj to je dôvodom, ktorý zlepšuje vyhliadky na investovanie do nehnuteľností v tejto krajine.

Trh zaznamenáva stabilný nárast cien

Dlhodobo stúpajúce ceny motivujú záujemcov ku kúpe nehnuteľnosti za účelom investície. Rast síce nie je najvyšší v EÚ, no už zopár rokov sa drží na stabilnej úrovni. Zdražovanie by malo pokračovať aj v najbližších rokoch, nakoľko dopyt má dlhodobo vzostupnú tendenciu, čo tlačí na ďalšie zvyšovanie cien. Takéto vyhliadky sú priaznivé najmä pre kupujúcich, ktorí vidia v investícii do nehnuteľnosti možnosť budúceho finančného zhodnotenia.

Realitná ponuka sa neustále rozširuje

Reakciou na vysoký dopyt po španielskych nehnuteľnostiach nie je iba zdražovanie. Čím viac sa predávajú, tým viac ich pribúda v realitnej ponuke. Platí to hlavne o rezidenčnom sektore, v ktorom sa denne objavujú nové nehnuteľnosti. Ponuku však nedopĺňajú iba novostavby, ale aj staršie nehnuteľnosti, ktoré sa v posledných mesiacoch začali vo veľkom predávať takmer po celom Španielsku. Záujem je najmä o nehnuteľnosti, ktoré prešli kompletnou renováciou. Tie ponúkajú požadovaný štandard podobný tomu v novostavbe za porovnateľne nižšiu cenu.

V kurze sú apartmány aj vilové domy

Hlavným cieľom kupujúcich zo zahraničia sú rekreačné nehnuteľnosti, po ktorých narastá dopyt buď z dôvodu kúpy dovolenkového sídla, alebo za účelom investície s cieľom kúpenú nehnuteľnosť v budúcnosti zhodnotiť. Slováci siahajú najmä po 2 až 3-izbových apartmánoch, ktoré sa predávajú už od 200 000 €, čo je vzhľadom na ich výmeru, vybavenie a lokalitu cena porovnateľná s cenami u nás. Zhruba za dvojnásobok sa predávajú vily vo väčších vilových komplexoch, ktorých cena sa pohybuje priemerne na úrovni od 400 000 do 500 000 €.

Aktuálne najvyhľadávanejšie lokality

Hitom medzi rekreačnými nehnuteľnosťami v Španielsku sú dlhodobo vily a apartmány na španielskych ostrovoch. Tie patria k najžiadanejším lokalitám aj v tomto roku, kedy by mali z hľadiska predaja zaznamenať ďalšie silné obdobie. Prognózy veštia narastajúci dopyt hlavne Malorke a Tenerife. Vily a apartmány na oboch ostrovoch ponúkajú optimálny pomer medzi cenou a veľkosťou. Ako lokalita, kde sa v tomto roku oplatí investovať do kúpy, sa ukazujú aj Baleárske ostrovy. Tam prišlo kvôli koronakríze k miernemu spomaleniu tempa zdražovania, čo núka kupujúcim možnosť výhodnejšej kúpy.  

Prečo investovať do nehnuteľností v Španielsku:

- ceny rezidenčných nehnuteľností sú len o niečo drahšie ako na Balkáne

- krajina sa opakovane drží na čele rebríčka štátov s najčistejšími plážami

- dlhodobý nárast predaja nehnuteľností núka príležitosť na zhodnotenie

- španielske rezidenčné nehnuteľnosti disponujú veľmi vysokou likviditou

 

Kúpa nehnuteľnosti v Španielsku prinesie spomínané výhody len v prípade, že si zaobstaráte správnu vilu alebo apartmán. Výber je o niečo náročnejší, nakoľko nehnuteľnosti sú situované v zahraničí. S tým sa spájajú aj iné podmienky a právne náležitosti súvisiace s kúpou, na aké ste zvyknutí u nás. V spolupráci s realitnou kanceláriou však zvládnete výber, priebeh kúpy aj následné prebratie nehnuteľnosti bez problémov, a to celkom bezpečne a transparentne.

 

Zdroj foto: www.tenerife-sunproperties.com 

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.