Ako je to s predajom bytu po rozvode? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Predaj nehnuteľného majetku po rozvode vyžaduje vždy špeciálny prístup. Jeho forma a celkový priebeh závisí od toho, či sa bývalí partneri dokážu dohodnúť a dať vlastnícke pomery vzájomne do poriadku alebo musí o osude predmetného bytu rozhodnúť súd.

K zmenám vo vlastníckych pomeroch bytu dôjde po rozvode bez ohľadu na to, či sa rozídení partneri dohodnú alebo nie. Pre priebeh a spôsob predaja predmetného bytu, či už hneď alebo v budúcnosti , je však smerodajný štatút vlastníctva. Ak si manželia pri rozvode vysporiadajú bezpodielové spoluvlastníctvo manželov dohodou, predaj bytu prebehne ľahšie. V opačnom prípade ich čaká viacero krokov, ktoré môžu celý predaj skomplikovať a zbytočne predražiť.

Zánik bezpodielového spoluvlastníctva dohodou

Ideálna situácia pri majetkovom vyrovnaní po rozvode nastáva, keď obaja manželia pristúpia k vzájomnej dohode o zániku bezpodielového vlastníctva a následnom vysporiadaní bytovej otázky. Súd toto bezpodielové spoluvlastníctvo manželov okamžite zruší a manželom uloží povinnosť dodržať všetky podmienky, na ktorých sa v rámci dohody o vyriešení majetkových pomerov dohodli.

Možnosti, ako vysporiadať byt hneď po rozvode:

Predaj bytu a rozdelenie zisku – Ak žiadny z partnerov neprejaví záujem o bývanie v byte, ktorý po manželoch ostal, súd poverí rozvedenú dvojicu predať byt novému vlastníkovi. Zisk, ktorý vzíde z predaja tejto nehnuteľnosti, sa následne rozdelí medzi oboch partnerov. Podľa Občianskeho zákonníka sa rozdeľuje vždy na polovicu, ak sa manželia nedohodnú inak. Taká situácia ale nastáva len ojedinele.

Prepísanie bytu na jedného z partnerov – Druhou možnosťou, na ktorej sa môže daný pár dohodnúť, je prepísanie bytu na jedného z partnerov, ktorý ostane v predmetnom byte bývať. Na danú osobu tým prejde celé vlastníctvo nehnuteľnosti, na ktorú už druhý z rozvádzanej dvojice nebude mať žiadny nárok. V takomto prípade je však podmienkou vyplatenie druhej strany, ktorá sa vzdáva vlastníckeho práva.

Darovanie bytu rodine alebo známym – Ojedinelým, no podľa platnej slovenskej legislatívy možným spôsobom, ako sa po rozvode zbaviť bytu, je jeho darovanie. Ako dar sa predmetný byt dá prepísať na kohokoľvek od detí cez priateľov po rodinných známych. Pri tomto kroku sa obaja partneri vzdávajú akéhokoľvek nároku na užívanie bytu, s čím im zaniká vlastnícke právo v plnom rozsahu.

Predaj  bytu po rozvode v podielovom vlastníctve

Ak si rozvádzaná dvojica nevysporiada bezpodielové spoluvlastníctvo manželov pri rozvode, daný byt prechádza po uplynutí istej lehoty automaticky do podielového vlastníctva. V praxi to znamená, že obaja manželia sa stanú polovičnými vlastníkmi nehnuteľnosti. Aj v takomto prípade je predaj bytu možný, no ak sa rozvedená dvojica nedokáže dohodnúť, pri predávaní bytu môžu nastať isté prekážky.

Možnosti, ako predať byt v podielovom vlastníctve:

Predaj so súhlasom druhého vlastníka – Predaj bytu v podielovom spoluvlastníctve nie je problémom, ak s tým druhý zo spoluvlastníkov súhlasí. V takom prípade stačí, ak je ochotný pristúpiť k podpisu kúpno-predajnej zmluvy alebo bývalému partnerovi pri predaji prenechá plnú moc.

Zrušenie podielového spoluvlastníctva – Pokiaľ bývalý partner s predajom bytu nesúhlasí, riešením je návrh na zrušenie podielového spoluvlastníctva súdom. Následne predmetný byt pripadne jednému z vlastníkov, väčšinou tomu, kto byt užíva. Druhému spoluvlastníkovi však musí byť vyplatená adekvátna čiastka v hodnote primeranej jeho podielu. Až potom sa môže byt predať novému majiteľovi.

Zrušenie podielového spoluvlastníctva nie je iba časovo náročnejšie, ale aj drahšie. Predražujú ho najmä súdne poplatky za úkony spojené s takýmto právnym krokom. Vlastnícke pomery sa tak odporúča dať do poriadku už pri rozvode, čo šetrí čas aj peniaze. Navyše, delenie majetku prebieha omnoho pokojnejšie a jednoduchšie.

Zdroj foto: reeslaw.com.au, nbc.ca

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.