Aké dokumenty sú potrebné pri predaji bytu alebo domu? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Predaj bytu alebo domu nemôže prebehnúť bez absolvovania istých administratívnych úkonov. V rámci nich je nutné predloženie niekoľkých dokumentov, ktoré tento proces vyžaduje. Tie neslúžia len na splnenie jednotlivých administratívnych povinností, ale aj na urýchlenie celého priebehu predaja.

Dokumentov, ktoré predávajúci predkladá pri predaji nehnuteľnosti, je viacero. Ich zoznam je rovnaký bez ohľadu na lokalitu, v ktorej sa nachádza. Rozdiely spočívajú akurát v samotnom type predmetnej nehnuteľnosti. Okrem základných dokumentov, ktoré sa predkladajú rovnako pri predaji bytu aj domu, v druhom prípade sa prikladá niekoľko dokladov navyše.

Dokumenty pri predaji bytu

Zmluva o nadobudnutí nehnuteľnosti – Práve táto zmluva je dôležitým dokumentom, ktorý umožňuje kupujúcemu oboznámiť sa so všetkými údajmi potvrdzujúcimi vlastníctvo a spôsob nadobudnutia nehnuteľnosti.

Výpis z listu vlastníctva – List vlastníctva je ďalší z kľúčových dokumentov predkladaných pri predaji bytu. V tomto prípade bude postačujúci výpis z listu vlastníctva. Podmienkou však je, aby bol spôsobilý na potrebné právne úkony. S tým sa spája hlavne jeho aktuálnosť.

Kópia katastrálnej mapy – Katastrálnu mapu si chcú pozrieť mnohí kupujúci, najmä tí, ktorí sa zaujímajú o nehnuteľnosť v lokalite, kde predtým nebývali. Kataster však originálnu verziu neposkytuje. V kópii ale nechýba nič z toho, čo obsahuje originál.

Znalecký posudok – Cieľom znaleckého posudku je objektívne posúdenie hodnoty daného bytu. Vo vzťahu medzi predávajúcim a kupujúcim môže mať kľúčovú úlohu pri stanovení konečnej kúpnej ceny.

Súhlas spolumajiteľov – Písomný súhlas s predajom zo strany spolumajiteľov nie je častým javom. Vyžaduje sa pri bytoch, ktoré majú súčasne viac vlastníkov. Každý z nich musí predaj schváliť, inak by mohlo dôjsť k problémom pri prevode vlastníctva a následnom užívaní bytu.

 

Dokumenty pri predaji domu

Zmluva o nadobudnutí nehnuteľnosti – Predloženie zmluvy sa predkladá iba v prípade, že predávajúci nadobudol dom kúpou, dedením alebo darom. Ak predáva objekt, ktorý si nechal od základov postaviť, namiesto zmluvy o nadobudnutí preukazuje kolaudačné rozhodnutie.

Výpis z listu vlastníctva – Vlastníctvo predávaného domu potvrdí aj výpis z listu vlastníctva. Podobne ako pri bytoch, aj v tomto prípade sa požaduje čo najaktuálnejší výpis spôsobilý pre všetky právne úkony, pri ktorých sa využije.

Kópia katastrálnej mapy – Náhľad do katastrálnej mapy má pri rodinnom dome ešte väčší význam ako pri byte. Dôvodom nie je len zaznačenie samotného rodinného domu v mape, ale aj pozemok, na ktorom objekt stojí.  

Geometrický plán – S katastrom a katastrálnou mapou súvisí takisto aj geometrický plán. Ten je potrebný pri akomkoľvek zápise do mapy, ku ktorému dochádza v rámci rozdelenia pozemku alebo zmeny jeho ohraničenia. Na základe tohto plánu sa následne zapisuje zmena do katastra nehnuteľností.

Stavebné plány – Medzi dokumentmi predkladanými pri predaji domu by nemali chýbať ani stavebné plány. Tie sa môžu v budúcnosti zužitkovať pri prístavbe alebo rekonštrukciách. Pri odovzdávaní nehnuteľnosti je potrebné myslieť aj na doklad o vydanom stavebnom povolení.  

Znalecký posudok – Nechať si vypracovať znalecký posudok sa oplatí aj pri predaji domu, či už pre vlastné záujmy alebo kvôli zaradeniu medzi ďalšie dokumenty. Aj v tomto prípade je cieľom čo najreálnejšie odhadnúť trhovú cenu nehnuteľnosti.

Nie všetky z uvedených dokumentov sú pri predaji bytu alebo domu povinné. Odborníci však odporúčajú mať ich pre prípad potreby pripravené. Kupujúci totiž môže kedykoľvek požiadať majiteľa o ich predloženie k nahliadnutiu. Majiteľ tým u neho vzbudí vyššiu dôveru a zároveň mu viac objasní stav nehnuteľnosti, s čím rastie šanca na jej skorý a výhodný predaj.

 

Zdroj foto: www.freepik.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.