Aké byty sa najlepšie prenajímajú? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Na slovenskom bytovom trhu už niekoľko rokov pretrváva trend kúpy bytu za účelom jeho prenajímania. Kupujúci však musí nájsť správnu nehnuteľnosť, aby sa táto kúpa zmenila na výhodnú investičnú príležitosť. Nie všetky byty totiž patria medzi tie, o ktoré je zo strany nájomníkov najvyšší záujem.

Dopyt po nájomných bytoch u nás nikdy nelámal rekordy. Podiel bytov určených na prenájom dosahuje v posledných rokoch len okolo 10 %. Napriek nízkemu podielu nájomných bytov je však ich obsadenosť dosť vysoká. Dôvodom je, že väčšina týchto nehnuteľností spĺňa nároky kladené nájomníkmi, či už ohľadom veľkosti, dispozície, lokality alebo ceny. 

Byty situované v centre mesta

Centrá miest disponujú najlepšou občianskou vybavenosťou a vo väčšine prípadov aj menšou vzdialenosťou do zamestnania. Dostupnosť služieb a krátky presun do práce či do školy sa tak stáva jedným z kľúčových faktorov pri výbere bytu. Nájomníci sú za takúto nehnuteľnosť ochotní platiť aj o niekoľko desiatok eur vyššie nájomné. V prípade, že chcú nejaké peniaze za nájomné ušetriť, vybrať si môžu nehnuteľnosť v širšom centre mesta.

Byty v tesnej blízkosti univerzít

Značný podiel nájomných bytov si prenajímajú aj študenti. Podobne ako pracujúci nájomníci, aj tí ocenia čo najkratšiu vzdialenosť do školy. Majiteľom nehnuteľností sa tak úspešne darí prenajímať aj byty, ktoré sa nenachádzajú v centre mesta. V tomto prípade je kľúčová skôr ich vzdialenosť od univerzity, ktorú navštevujú, a to bez ohľadu na to, či sa nachádzajú v centre mesta alebo na jeho okraji. 

Byty s nepriechodnými izbami

Rastúci dopyt študentov po nájomných bytoch, ktoré uprednostňujú pred internátom, zvyšuje podiel prenajímaných bytov s nepriechodnými izbami. K jeho rastu prispievajú aj robotnícke partie, ktoré si takisto prenajímajú byty miesto izieb v penziónoch či na ubytovni. Vzhľadom na potrebu pohodlia a väčšej miery súkromia, ktoré je pri takomto zdieľanom bývaní o niečo viac vyžadované, uprednostňujú práve byty s nepriechodnými izbami.

Zrekonštruované staršie byty

Rozdiely v cenách nových a starších bytov sú aj pri nehnuteľnostiach na prenájom. Týka sa to hlavne lukratívnych lokalít v centrách veľkých miest, kde môže byť nájomné v novostavbách vyššie až o niekoľko desiatok eur. Nájomníci tak hľadajú kvalitné a pohodlné bývanie medzi kompletne zrekonštruovanými bytmi zo sekundárneho trhu. Tie ponúkajú v prípade dobre zvládnutej rekonštrukcie a dobrého stavu bytového domu rovnaký komfort a kvalitu bývania ako novostavby za porovnateľne nižšiu cenu.

Menšie 1 alebo 2-izbové byty

Väčšinový podiel nájomcov tvoria okrem študentov a robotníkov bezdetné páry a jednotlivci, ktorí žijú sami. Tým stačia menšie 1 alebo 2-izbové byty s primeranou výmerou. Nevýhodou menších bytov však je, že cena nájomného za m² býva vyššia ako pri bytoch s väčším počtom izieb. Platí to najmä pri 1-izbových bytoch v lukratívnych štvrtiach krajských miest, v ktorých sú nájmy v prepočte na m² najvyššie.

Najmenej prenajímané byty:

- veľké mezonety s výmerou nad 100 m²

- 4 a 5-izbové byty v samom centre mesta

- novostavby v lukratívnejších lokalitách

- byty na okraji mesta a na predmestiach

- staré nezrekonštruované nehnuteľnosti

Analytici nepredpokladajú, že záujem o najmenej prenajímané byty bude v nadchádzajúcich mesiacoch vyšší. Vzhľadom na očakávané zdražovanie hypotekárnych úverov a pretrvávajúci rast cien nehnuteľností sa však môže zvýšiť celkový dopyt po bytoch na prenájom. Ich podiel zo všetkých bytov na slovenskom bytovom trhu by sa v najbližších rokoch mohol dostať na úroveň od 12 do 15 %.

 

Zdroj foto: gites.fr

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.