10 tipov na najlepšie výlety v okolí Marbelly - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Cestovateľské portály a magazíny radia španielsku Andalúziu medzi najkrajšie oblasti v Európe. Značnou mierou sa o to pričinila aj Marbella a jej okolie. Z mesta na pobreží Costa del Sol sa dá podniknúť množstvo zaujímavých výletov. 10 vybraných miest patrí medzi najnavštevovanejšie lokality v blízkosti prímorského letoviska.

1. Ronda

Vyše 30-tisícové mesto vzdialené od Marbelly približne 60 kilometrov patrí k najunikátnejším mestám na starom kontinente. Vybudované bolo na veľkých vápencových skalách oddelených kaňonom hlbokým cca 500 metrov. Vysoké skalnaté útesy prepája 50-metrový kamenný most Puente Nuevo z konca 18. storočia. Historická pamiatka, pod ktorou sa nachádzajú terasovité záhrady umiestnené priamo v útese, nie je iba architektonickou pýchou. Slúži aj ako cesta do jednej časti Rondy, ktorá je považovaná aj za rodisko býčích zápasov.

2. Setenil de las Bodegas

Severne od Rondy sa nachádza ďalšie mesto, ktorého časť je prepojená s útesom. V prípade Setenil de las Bodegas sa jedná o pieskovcový útes, ktorý je zároveň aj strechou viacerých budov. Tie vrástli priamo do útesu, ktorý sa tiahne v dĺžke niekoľkých metrov. Atmosféru neobvyklého miesta dotvárajú biele fasády typické pre andalúzsku architektúru.

3. Mijas

Skaly poslúžili ako miesto na výstavbu aj v dedinke Mijas. Lokalita známa láskou k tancu flamenco ukrýva nenápadný kostol vytesaný do skaly. V obci, kde sa namiesto klasického taxíka dá „previezť“ na oslovi, sa nachádza aj býčia aréna. Z vyššie položených častí dediny sa naskytajú atraktívne výhľady na neďaleké more.

4. Torcal de Antequera

Nádherné skalnaté útvary, tentoraz bez zásahu človeka, vidieť aj v prírodnom parku Torcal de Antequera, severovýchodne od Marbelly. Veľké skalné mesto vytvorené z vápencových stien a brál sľubuje dobrú turistiku pomedzi fascinujúce výtvory andalúzskej prírody. Parkom vedú aj turistické trasy rozdelené do 3 rôzne dlhých okruhov.  

5. Caminito del Rey

Skvelé možnosti na turistiku ponúka aj okolie hlbokej rokliny El Chorro. Časť jednej z trás prechádza chodníkom Caminito del Rey, ktorý bol v minulosti označený za najnebezpečnejší chodník na svete. Obklopený vysokou skalnou stenou vedie priamo ponad roklinu. Pôvodne slúžil ako údržbová cesta pre robotníkov. Po rekonštrukcii v roku 2015 sa stal vyhľadávanou turistickou atrakciou.

6. Olvera

Olvera je typickým andalúzskym mestečkom odetým do bielej farby. Skoro celé mesto je posiate domami a budovami s bielou fasádou. Biele nie sú iba pozostatky maurských hradieb, ktoré sa vypínajú na kopci nad mestom. Vedľa nich sa nachádza kostol, ktorého prevedenie má takisto iný odtieň.

7. Júzcar

Celá biela bola ešte pred niekoľkými rokmi aj dedina Júzcar. Jej podoba sa zmenila v roku 2011. Pri príležitosti uvedenia premiéry filmu Šmolkovia 2 boli budovy v obci premaľované modrou farbou. Táto estetická úprava, ktorá odlišovala Júzcar od iných andalúzskych lokalít s typickými bielymi budovami, mala byť iba dočasná, no obyvateľom sa natoľko zapáčila, že domy ostali modré dodnes.

8. Castillo de Colomares

Okolie Marbelly ukrýva aj niekoľko pamätníkov venovaných významným osobnostiam, ktoré ovplyvnili španielske dejiny. Jednou z nich bol taliansky moreplavec Krištof Kolumbus, ktorý má v blízkosti dediny Benalmádena monumentálny pamätník. Castillo de Colomares vyzerá ako menší hrad, ktorý sa rozprestiera na ploche 1500 m².

9. Málaga

Od pamätníka Castillo de Colomares je to len niekoľko kilometrov do Málagy. Na dôkladné spoznanie hlavného mesta rovnomennej provincie je potrebný minimálne celý víkend. Mesto má všetko, čo môže turistická destinácia ponúkať. Na svoje si prídu milovníci pamiatok, pláží aj nákupnej turistiky. Voľný čas sa tu dá tráviť ochutnávaním miestnych špecialít v niektorej z reštaurácií, prechádzkou po promenáde na pobreží či posedením v parku s palmami, v ktorých korunách poletujú papagáje.

10. Gibraltár

Veľká cesta Andalúziou sa dá ukončiť na „konci Európy“. Miesto s rozlohou len niečo vyše 6 km² očarí množstvom všadeprítomných rastlín a stromov. Pestrú druhovú rozmanitosť fauny a flóry dopĺňa jediná voľne žijúca kolónia makakov v Európe. Zo stavieb vzbudzuje najväčšiu pozornosť mešita Ibrahim-al-Ibrahim, z prírodných úkazov je neprehliadnuteľná majestátna Gibraltárska skala, z ktorej vidieť 2 štáty a 3 kontinenty. Práve jedinečný výhľad môže byť skvelou bodkou za dovolenkou v Španielsku.

 

Foto: www.pixabay.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.