Viaceré banky aktuálne ponúkajú hypotéky s úrokom pod 1 % - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Slovenské hypotéky patria stále medzi najlacnejšie v EÚ. Hlavným dôvodom sú nízke úrokové sadzby, ktoré sa už dlhší čas pohybujú na historických minimách. Platí to vo väčšine tunajších bánk, v ktorých môžu žiadatelia získať hypotéku s úrokom pod 1 %.

Kým v susedných štátoch sa úroky hypoték postupne zvyšujú, u nás sa otvoril priestor na ich ďalší pokles. Ten využilo hneď niekoľko bánk, ktoré v rámci pretrvávajúceho boja o klientov pristúpili k ďalšiemu zlacňovaniu. Niektoré z bánk ponúkali prime rate sadzbu (najnižšiu možnú úrokovú sadzbu) pod 1 % už predtým, no v posledných týždňoch ju ešte viac stlačili nadol. Iné sa práve vďaka zníženiu úrokov prehupli pod hranicu 1 % prvýkrát.

Priemerná úroková sadzba dosahuje 0,9 %

Opakované zlacňovanie slovenských hypoúverov potvrdzujú aj štatistiky mapujúce priebežný vývoj priemernej úrokovej sadzby. Tá sa od začiatku tohto roka pohybovala na úrovni okolo 1 %. Postupný pokles úrokov vo viacerých bankách ju v júni dostal na historické minimum 0,89 %. Odvtedy nezaznamenala výraznejšiu zmenu hodnoty. Podľa posledných známych štatistík za august 2021 sa zvýšila len o 0,01 % na priebežných 0,9 %.

Banky s najnižšími úrokovými sadzbami:

365 Bank – Pomerne stále mladá banka ponúka výhodné úroky pri nových aj refinančných úveroch. V tom prvom prípade majú žiadatelia k dispozícii produkt EKO Hypotéka, ktorý môžu pri 3-ročnej fixácii splácať s úrokom od 0,365 % ročne. Jeho získanie je však viazané na financovanie nehnuteľností s energetickým certifikátom triedy A alebo B. Produkty určené na refinancovanie sú dostupné s úrokom od 0,5 %.

Fio banka – Len o niečo vyššiu prime rate sadzbu ako 365 Bank ponúka Fio banka. Klienti tejto banky majú šancu získať hypotéku s úrokom od 0,38 %. Schválenie produktu s takouto sadzbou nie je spoplatnené ďalšími poplatkami. Potrebná je iba 1-ročná alebo 3-ročná fixácia.  Banka zároveň vsádza na zľavy z úrokov od 0,1 % do 0,4 % pri hypotékach s vyššími úrokmi, ktoré sú však podmienené pomerom LTV do 80 % alebo výškou hypotéky nad 40 000 €.

Prima banka – Trio poskytovateľov s prime rate sadzbou pod 0,5 % uzatvára Prima banka.  Tá je už dlhšie v zozname bánk s úrokmi pod 1 %. Dostala sa doň ako jedna z prvých a túto pozíciu si vďaka nízkym úrokovým sadzbám udržiava naďalej. Momentálne ponúka najnižší dostupný úrok na úrovni 0,4 % pri 3-ročnej fixácii.

Ďalšie banky s prime rate sadzbou pod 1 %:

mBank – Najlacnejším hypotekárnym produktom tejto banky je v súčasnosti mHypotéka. Klientom, ktorí si vyberú 3-ročnú fixáciu, ponúka najnižší možný úrok 0,54 %. Pri 4-ročnej fixácii je o 0,1 % vyšší.

UniCredit Bank – Táto banka patrila k prvým, ktorá začala ponúkať úroky pod 1 %. Dnes má v ponuke viacero produktov so sadzbami pod 1 %. Jedným z nich je Hypoúver Invest, ktorý je pri 3-ročnej a 5-ročnej fixácii úročený sadzbou 0,59 %.

ČSOB – Najnižšie úrokové sadzby v tejto banke sú dnes dostupné pri produkte Hypotekárny úverHYPO úver. V prvom prípade je prime rate sadzba na úrovni 0,70 %, v tom druhom o 0,1 % viac.

Tatra banka – Podobne ako iné banky, aj Tatra banka ponúka najnižšiu úrokovú sadzbu pri 3-ročnej fixácii. S produktom Hypotéka však žiadateľ môže získať najnižší úrok 0,85 % aj pri 2-ročnej fixácii.

VÚB banka – Najlacnejším produktom vo VÚB banke je aktuálne Hypotéka na bývanie. Pri 3-ročnom fixačnom variante ju môžu klienti splácať s najnižším možným úrokom 0,89 %. Pri 5-ročnej fixácii sa najnižšia úroková sadzba zvyšuje na 0,95 %.

SLSP – Rovnakou minimálnou výškou úrokovej sadzby ako VÚB banka oslovuje klientov aj SLSP. Tá ponúka žiadateľom produkt Úver na bývanie s úrokom od 0,89 % pri 3-ročnej aj 5-ročnej fixácii.

Oberbank AG – Osloviť klientov s úrokovou sadzbou pod 1 % sa snaží aj Oberbank AG. Tá má momentálne v ponuke produkt Úver na bývanie s úrokom od 0,95 %, ktorý je ale možné získať iba pri 3-ročnej fixácii. Pri 5-ročnej fixácii sa prime rate sadzba zvyšuje na 0,99 %

Poklesu úrokových sadzieb hypoték stále nemusí byť koniec. Slovensko je ako člen eurozóny ovplyvnené stratégiou ECB, ktorá zatiaľ nepristúpila ku korekcii úrokov smerom nahor. Aj to je dôvodom, pre ktorý sa u nás hypotéky s výnimkou niektorých variantov fixácie úrokových sadzieb zatiaľ nezdražujú. S nástupom predvianočných kampaní dokonca môžeme očakávať ďalší pokles úrokov, prípadne iné benefity, ktoré hypotéky opäť trochu zlacnia.

 

Zdroj: www.financnykompas.sk, www.financnahitparada.sk

Zdroj foto: www.foxbusiness.com, www.payoff.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.