Chata alebo chalupa – Aké sú rozdiely? Aké majú plusy a mínusy? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Rekreačné nehnuteľnosti zaznamenávajú od minulého roka jedno z najlepších období. Dôvodov je niekoľko. Tým hlavným boli rôzne opatrenia a obmedzenia pri cestovaní, čo viedlo k nárastu záujmu o dovolenku vo vlastnom. Výsledkom toho bol rekordne vysoký dopyt po chatách aj chalupách.

Aj keď analytici už ohlásili postupný pokles dopytu po rekreačných nehnuteľnostiach, chaty a chalupy sa budú predávať naďalej. Niektorým kupujúcim poslúžia ako možnosť rozšírenia majetku, pre iných sa stanú miestom na víkendové alebo prázdninové pobyty, pre ďalších zas investíciou s potenciálom budúceho zhodnotenia. Práve od účelu ich využitia, ako aj od iných faktorov, závisí, ktorý typ rekreačnej nehnuteľnosti je pre kupujúceho najvhodnejší.

Chaty

Chaty patria v posledných rokoch medzi najžiadanejšie rekreačné nehnuteľnosti. Kupujúcich na nich láka najmä poloha a funkčnosť takýchto objektov. Pri ich kúpe je však nutné rátať aj s istými mínusmi, ktoré môžu byť pre niektorých záujemcov prekážkou, na základe čoho si radšej zvolia chalupu alebo rekreačný apartmán.  

Aké majú chaty plusy:

Poloha – Nie je to pravidlom, no vo väčšine prípadov sú chaty vybudované uprostred prírody, ďalej od mesta či dediny. Užívatelia nehnuteľnosti si tak počas pobytu môžu dopriať pomerne viac pokoja a súkromia.

Lepší stav – Chaty sú na rozdiel od chalúp novšie stavby s niekoľkoročnou históriou. To ich predurčuje k tomu, aby boli v lepšom technickom aj konštrukčnom stave, vďaka čomu majiteľ ušetrí na rozsiahlych rekonštrukciách.

Zhodnotenie – Ceny chát v posledných rokoch rástli rýchlejším tempom ako roky predtým. V niektorých lokalitách sa medziročne zvyšovali dvojciferným tempom, niekde dokonca až o pätinu. To vytvára predpoklad, že majitelia môžu kúpu chaty poňať aj ako investíciu.

Vyššia likvidita – Kúpa chaty je dobrou investíciou aj kvôli vysokej likvidite tohto druhu rekreačných nehnuteľností. Tie sa tešia vysokému dopytu, ktorý podporuje zrýchľovanie ich predaja. Samozrejme, miera likvidity závisí od polohy, lokality a veľkosti chaty.

Hlavné mínusy chát:

Cena – Vyššie uvedené pozitíva sú dôvodom, pre ktorý sú mnohé chaty drahšie ako chalupy či apartmány. Aj v tomto prípade to ale závisí od spomínaných faktorov ako poloha, lokalita či veľkosť chaty.

Lokalita – Poloha väčšiny chát uprostred osamotenej prírody je plusom aj mínusom zároveň. Daňou za ticho, pokoj a súkromie je o niečo horšia dopravná dostupnosť a slabá alebo žiadna občianska vybavenosť.

Nevhodná na celoročné bývanie – Účelom chát je sezónna rekreácia. Chaty sa neprihlasujú ako nehnuteľnosti na celoročné bývanie, čo spôsobuje problémy aj pri ich financovaní. Banky na ne nechcú poskytovať vyššie úvery so splatnosťou dlhšou ako 8 rokov.

Chalupy

Chalupy sa na rozdiel od chát môžu využiť aj na celoročné bývanie, no len pod podmienkou ich kolaudácie s cieľom využívať ich ako trvalý pobyt. Z toho vyplýva hneď niekoľko pozitív, no zároveň aj negatív, ktoré sú pre tieto rekreačné nehnuteľnosti typické.

Aké majú chalupy plusy:

Financovanie úverom – Získať úver na kúpu chalupy, ktorá má slúžiť na celoročné bývanie, nie je problém. Banka síce neschváli každú žiadosť, no v porovnaní s chatami či apartmánmi má žiadateľ omnoho väčšiu šancu.

Historická hodnota – Chalupy sa zvyknú zriaďovať v starších zruboch alebo v sedliackych domoch. Vzhľadom na to disponujú historickou hodnotou, ktorá býva často sprevádzaná aj elegantným vzhľadom a vzácnym vybavením.  

Väčší objekt s pozemkom – Keďže chalupy sa zriaďujú v sedliackych a vidieckych domoch situovaných priamo v obci alebo na jej okraji, často k nim patrí aj okolitý pozemok. Majiteľ si tak v rámci pobytu môže dopriať bývanie ako v riadnom rodinnom dome.

Hlavné mínusy chalúp:

Potreba rekonštrukcie – Historická hodnota a dlhší vek chalupy sa mohol podpísať na jej stave. Vyhliadnutý objekt vyžaduje v mnohých prípadoch rozsiahlejšiu rekonštrukciu, ktorá kúpu rekreačnej nehnuteľnosti predraží.

Prísnejšie predpisy – Pri rekonštrukcii, ktorá vyžaduje väčšie stavebné zásahy, je potrebné dodržiavať náročnejšie predpisy. Stavebné úpravy chalupy sa totiž na rozdiel od chaty riadia rovnakými predpismi ako bežné rodinné domy.

Popri výbere medzi chatou a chalupou majú kupujúci možnosť zvážiť aj kúpu apartmánu. Tieto rekreačné nehnuteľnosti bývajú situované vo vyhľadávaných rekreačných oblastiach s dobrou občianskou vybavenosťou. Často sú však zriadené v objektoch s inými apartmánmi, čo majiteľom uberá z ich súkromia. Zároveň disponujú menšou výmerou, čoho výsledkom je nižšia cena. Plusom býva aj dobrý stav, nakoľko sa jedná o novšie nehnuteľnosti bez potreby väčších stavebných úprav.

 

Zdroj foto: myguideslovakia.com, 1-2-3-ubytovanie.sk

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.