Cena za bývanie sa v Španielsku do 5 rokov nadmerne zvýši ! - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Podľa najnovších infomácii zo spravodajského denníka El Economista 13.02.2024 

Ak sa súčasný nedostatok ponuky nevyrieši, ceny nehnuteľností do piatich rokov neúmerne vzrastú. Varuje pred tým APCE, združenie zamestnávateľov veľkých developerských spoločností v Španielsku, ktoré uvádza, že existuje obrovský problém v dôsledku nedostatočnej dostupnosti bývania pre mladých ľudí a že tento problém sa ešte zhorší, keď sa nedostatok pracovných síl o päť rokov ešte viac prehĺbi, pretože ponuka dostupných bytov sa upraví ešte viac smerom nadol. "Už desať rokov upozorňujem, že tento problém sa bude zhoršovať, a teraz sú obavy z nedostatočnej dostupnosti bývania pre mladých ľudí na vrchole," hovorí Juan Antonio Gómez-Pintado, predseda APCE.

"Regulatívy územného plánovania sú zastarané a reštriktívne, musia sa zmeniť, inak nebudeme mať rýchle licencie, ani industrializáciu, a s flagrantným problémom odchodu do dôchodku sa do piatich rokov neúmerne zvýši počet bytov kvôli nedostatku ponuky," ubezpečuje riaditeľ.

Podľa Gómeza-Pintada by sa ceny v najväčších španielskych mestách, ako sú Madrid a Barcelona, mohli vyšplhať na úroveň iných veľkých európskych miest, ako sú Miláno, Rím a Paríž, kde sú ceny ešte vyššie.

Jediným možným riešením problému práce a zvýšenia výroby je podľa podnikateľa industrializácia stavebných procesov. "Na to, aby industrializácia plynula, potrebujeme inštalované kapacity a v súčasnosti začíname nesmelo, pretože máme pred sebou finančnú bariéru," upozorňuje.

V tomto zmysle Gómez-Pintado poukazuje na to, že "hypotekárny zákon spolu s normami ECO neumožňuje vyplácať certifikáty na vykonanie prác, ktoré sa nerealizujú na mieste", preto sa manažér domnieva, že by sa to malo zmeniť, pretože v iných odvetviach, ako je letectvo, je povolené financovať procesy, ako je industrializácia. "Chceme mať možnosť schvaľovať certifikácie prác v závode" a v súčasnosti "si medzi ministerstvom hospodárstva a Španielskou bankou v tejto otázke podávajú ruku, čo by sa malo vyriešiť".

Manažér ubezpečuje, že tento industrializovaný model výstavby bude v Španielsku zavedený "z lásky alebo z bolesti". "Keď začnú odchádzať do dôchodku majstri alebo predáci, ktorí sú zodpovední za efektívne riadenie vývoja, nastane vážny problém. Veľké percento týchto odborníkov je vo veľmi pokročilom veku a v priebehu piatich a desiatich rokov obrovské percento tejto pracovnej skupiny zanikne a realita je taká, že nemáme náhradu. Jediným riešením je industrializácia," hovorí Gómez-Pintado.

Na uľahčenie prístupu mladých ľudí k bývaniu je preto potrebné zvýšiť produkciu, aby sa znížil nesúlad medzi ponukou a dopytom. V tomto zmysle sa prezident APCE domnieva, že tieto otázky je potrebné riešiť.

"Potrebujeme právnu istotu v oblasti územného plánovania, pretože pozemky sú jedným z faktorov, ktoré majú najväčší vplyv na cenu bývania. Potrebujeme, aby existovala dostatočná ponuka pozemkov na účely finalizácie, aby nedošlo k eskalácii cien. To je základ," zdôrazňuje.

 

Na druhej strane je podľa neho veľmi potrebné zjednotiť zdaňovanie. "DPH na špeciálne dotované bývanie je 4 %, čo je tá, ktorá je málo rozvinutá, a v ostatných VPO = Vivienda Protegida Oficial (sociálne byty) je oveľa vyššia. Domnievame sa, že všetky by mali byť na úrovni 4 %," zdôrazňuje.

 Fondy novej generácie 

Gómez-Pintado sa zameral aj na projekty, ktoré sa budú realizovať z fondov Next-Gen: "Práce na týchto projektoch musia byť ukončené do júna 2026, preto je veľmi dôležité, aby administratíva tieto procesy urýchlila. Ešte stále je na to čas, ale faktom je, že hodiny pri našom nákupe tikajú. Musíme zanechať byrokratické prekážky a tiež uľahčiť otázku financovania v prípade industrializácie, pretože to je najrýchlejší spôsob, ako projekty rozbehnúť," upozorňuje odborník.

Sánchezových 183 000 domov 

Pokiaľ ide o Sánchezov plán uviesť na trh 183 000 cenovo výhodných domov, Gómez-Pintado sa domnieva, že je možné ho uskutočniť, ak "sa to urobí z veľmi výkonného hľadiska. Ak sa to pokúsite riadiť z administratívneho hľadiska, je to komplikované. Je potrebné identifikovať problémy jednotlivých pozemkov a poskytnúť účinné riešenia. Najlepšou cestou je, aby od začiatku existovalo verejno-súkromné partnerstvo a aby nás brali do úvahy pri vypracovávaní špecifikácií, inak sa stane to, čo v Andalúzii, kde sa od tendrov upustilo.

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.